Menu

PRINCE2 Gyakori kérdések és válaszok

Ki adja ki a PRINCE2 tanúsítványokat? Az akkreditált vizsga a POTIFOB-nál  egyformán érvényes mint például ha közvetlenül az Egyesült Királyságban végeznénk?

A tanúsítványokat  a sikeres végzők számára a Nemzetközi akkreditációs és minősítő hatóság adja ki - Examination Institutes a PRINCE2 módszertan tulajdonosa, a AXELOS nevében.

Ezeket a bizonyítványokat angol nyelven állítják ki és az egész világon érvényesek, függetlenül attól, mely akkreditált szolgáltatónál végez sikeresen vizsgát. A POTIFOB tanúsítási vizsga végzése tehát ugyanolyan hatállyal bír, mintha közvetlenül Angliában végezné. Egyébként az UK POTIFOB Ltd  testvéri társaság hajtja végre a PRINCE2 tanúsítási tanfolyamokat az Egyesült Királyságban (pl. London-Gatwickben). Nagy részét ezeknek a tanfolyamoknak a mi szlovák akkreditált oktatónk végzi (természetesen angol vagy német nyelven).


Hogyan válasszuk ki a PRINCE2 képzés szolgáltatóját?

A kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a következő kritériumokat:

Hitelesítés: A szolgáltató akkreditált PRINCE2 képzést nyújt - az Examination Institute engedélyezte, hogy PRINCE2 tanúsítási tanfolyamokat nyújtson. Természetesen azt javasoljuk, hogy csak akkreditált szolgáltatót válasszon (POTIFOB: a PRINCE2® akkreditált képzési szervezete).

Ár:  Az ár természetesen fontos. Ellenőrizze, hogy mindent tartalmaz-e, amire szükség van: oktató, képzési anyagok, a AXELOS hivatalos irodalma, díjak a tanúsítványokkal kapcsolatos vizsgákért, ebéd és frissítő a képzés során (a POTIFOB szlovákiai képzéseinél az ár mindezt tartalmazza). Ne feledje, hogy figyelembe kell venni annak meghatározását, hogy a szolgáltató az árat ÁFA-val vagy anélkül közli.

Rugalmasság: Milyen gyorsan és rugalmasan reagál a szolgáltató az Ön kérdéseire, üzeneteire, stb? Hány képzési időpontot tud felajánlani, milyen időn belül? Mennyi a minimális résztvevő melynél megnyit egy tanfolyamot? Saját akkreditált oktatókkal rendelkezik vagy bérbe kell vennie más vállalattól? Ha a tanfolyamra több embert szeretne bejelenteni, milyen feltételek alatt és milyen gyorsan képes képzést biztosítani az Ön számára?

Anyagok: A Examination Institute szabványokon kívül az akkreditált szolgáltató saját hitelesített képzési anyagokkal kell, hogy ellássa Önt. Megfelelő minőségben, lehetőség szerint színesen (támogatja  a tanulást) nyomtatva, a gyorsabb manipuláció érdekében szétszedhető és újra összezárható kötésben ajánlott az anyagok rendelkezésre állása.

Szakértelem: Ellenőrizze a szolgáltató szakmai képességeit, pl.: milyen formális és nem formális képesítéssel (különösen PRINCE2, bár természetesen előnyös ha egyéb szabványokkal, mint pl. a PMI - Project Management Institute, P3O - Portfolio, Programme & Project Offices, IPMA - International Project Management Association stb. módszertanokkal is foglalkozik) és projektvezetési tapasztalatokkal rendelkezik a szervezet? Birtokol bármilyen PRINCE2 tanúsítványt az üzletkötő, aki Önnel beszél? Értelmes válaszokat nyújt a kérdéseire? Előad a szervezet szakmai rendezvényeken, esetleg egyetemeken a projektvezetés területén? Közzétesznek tudományos cikkeket a projektvezetés területéről?

Tantermek: Milyen tantermekben zajlik a képzés? Van erre a célra csendes, tágas, nyáron légkondicionált  és télen szabályozható fűtésű, napfényes terme és a szükséges szolgáltatások (italok, étkező lehetőségek, rendelkezésre álló parkolóhely, stb.)?

Akkreditáció: Mennyi PRINCE2 akkreditált tanfolyamot végzett el a szolgáltató az elmúlt 12 hónapban és hány diák vett részt rajtuk? Milyen akkreditációval rendelkezik a PRINCE2 akkreditációs tanfolyammal kapcsolatban? Ezek az adatok nyilvánosan hozzáférhetők és ellenőrizhetők?

Szakosodás: A PRINCE2 képzés a szolgáltató fő tevékenységébe tartozik (és megfelelően fókuszál rá) vagy csak egy a többi tevékenységéből, míg ezek nem kapcsolatosak a PRINCE2 módszertannal, esetleg egyéb AXELOS módszerrel, tanácsadással a projektvezetés területén?

Tréner: A képzés trénere az Examination Institute akkreditált PRINCE2 oktatója, tehát PRINCE2 Approved Trainer? Ilyen tanúsítás során ez szükséges feltétel. Hány képzést vezetett a tréner szlovák diákokkal? A szlovák és pl. az angol diákok között kulturális különbségek vannak, melyeket a trénernek észre kell vennie és azokat kezelnie kell.

Siker a vizsgákon: A végzettek sikeressége egy bizonyos minőségi mutató, de nem garancia a sikerre. A mi vállalatunkban a PRINCE2 tanfolyam sikeressége több mint 90 %-os, a PRINCE2 Foundation vizsga szinte 100 %-os. Nagy hangsúlyt helyezünk a kommunikációra már a megfelelő tanfolyam kiválasztásakor a diákok számára, a képzés előtti előkészületek és a képzés során, valamint a stressz csökkentésére a diákoknál, mikor felmerül bennük a tudatalatti kérdés: "Mi lesz, ha nem csinálom meg a vizsgát és ki kell fizetnem újra ezt a drága képzést?" Ezért, jelenleg első vállalatként Szlovákiában, minőségbiztosítást nyújtunk:

Amennyiben Ön úgy döntene, hogy a teszt sikeressége alapján hasonlítja össze a szolgáltatókat, kérjük vegye figyelembe az alábbiakat: 

- Hány résztvevő "adta fel" az akkreditáció során a tanfolyamot anélkül, hogy befejezte volna a tesztet? Ezek ugyanis a statisztikákban és a tesztelések sikerességében nem jelennek meg (a POTIFOB-nál ilyen eset még nem állt elő). 

Weboldal: Mennyi hasznos és aktuális információt talál a képzésekről, módszertanokról és a PRINCE2 tesztelési módszereiről a szolgáltató internetes oldalán? Milyen értékesítési érveket használ rajtuk? Etikailag és szakmailag határozza meg a versenytársait?

Garanciák: Milyen jótállást nyújt a szolgáltató? Garantálja, hogy ha bejelentkezik a képzésre, nem szakítja meg a tanfolyamot, például a résztvevők alacsony száma miatt (a POTIFOB biztosítja ezt garanciát)? Mit tegyen ha nem sikeres a vizsgán? Ha a POTIFOB PRINCE2 tanfolyamát választja és követi az oktató valamennyi utasítását, beleértve a tanfolyam előtti felkészülést, ezen kívül részt vesz a teljes tanfolyamon és ennek ellenére a PRINCE2 Foundation vagy Practitioner akkreditációs vizsgát nem teljesíti - még egyszer elvégezheti a tanfolyamot ingyen. Csak a vizsga ismétlésének díját kell kifizetnie. 


Van más kérdésem is ami a PRINCE2-vel kapcsolatos - hol kapok rá választ? 

Lépjen velünk kapcsolatba.